Nová česká jednička Sára Kousková v top10 na LET v Číně

Sára Kousková jako jediná česká zástupkyně na silně obsazeném turnaji Aramco Team Series Presented by PIF v čínském Shenzhenu zanechala velmi výraznou stopu, když první den byla dlouho na čele leaderboardu, den končila dělená druhá a v celém turnaji uhrála konečné umístění v top10.

Jako novopečená česká jednička na světovém žebříčku Women’s World Golf Rankings vstupovala v Shenzhenu Sára Kousková do velmi silně obsazeného turnaje Aramco Team Series. Do prvního kola si ale přinesla velkou herní pohodu, což jí na skóre kartě přineslo 7 zápisů birdie s jediným bogey. Skóre dne -6 ji až do poslední chvíle drželo na čele leaderboardu, odkud ji přece jen nakonec posunula na dělenou druhou pozici skvěle hrající pozdější vítězka turnaje Celine Boutier.

I tak byl pro Sáru Kouskovou po pátku pohled na leaderboard důvodem k obrovské spokojenosti a v tom duchu se nesl i komentář k prvnímu dni turnaje: „Dnešek hodnotím jako moc fajn den na golfu. Byl to relativně klidný den, klidný golf. Měla jsem hodně regulací, takže se mi dařilo trefovat jak fairwaye, tak greeny. Během kola jsem měla jenom dva slabší momenty. Nejprve z toho bylo bogey hned na začátku, kdy jsem chtěla být podvědomě trochu agresivnější při ráně z týčka. Bohužel jsem zahrála do bunkeru, kde se mi míček pěkně zavrtal do písku, takže jsem potřebovala o ránu navíc, abych se dostala na green. To mě mrzelo, ale jelikož to bylo ze začátku kola, rychle jsem to hodila za hlavu. Druhý slabší moment přišel na mé třinácté jamce, kdy jsem zatáhla drive doleva. Ale vyhrála jsem se z toho dobře a byl z toho par. Podařilo se mi poslat do jamky i pár delších puttů, z toho jsem měla radost. Byl to moc fajn den, a to i v rámci našeho týmu. Do zítřka bychom měly jít z vedoucí pozice, takže se na to všechny moc těšíme. A já se těším také, má hra je stabilní a určitě budu chtít navázat na dnešní den.“

Druhý den ale přišly slabší momenty české profesionálky, navršila celkem čtyři bogey, kompenzovaná dvěma birdie, a to nestačilo ani na udržení v top10 a Kousková po 2. kole sestoupila na dělenou 17. pozici. Pozitivní předzvěstí do třetího dne už ale mohl být eagle, který se jí povedl na 16. jamce. „Dnes to bylo dost vydřené, i když hra v poli byla stále dobrá. Pár chybiček se tam našlo, ale stále to byl moc dobrý standard. Rozdíl byl primárně v puttování, kde to prostě nebyl úplně můj den. Přišlo mi, že má ruce někoho jiného. Nejdůležitější bylo vydržet až do konce a bojovat o každou ránu. Byla jsem ráda, že nás to odměnilo na šestnáctce, kde jsem ze 4 metrů proměnila eagle. To byl nejsvětlejší moment dneška. Jinak jsem se na greenech hodně trápila, nedala jsem tři krátké putty. To mě mrzelo. Bohužel to nestačilo na lepší výsledek, který by nás udržel na vyšších příčkách. Ale stále jsme na tom dobře a v kontaktu. Ztrácím 1 ránu na top10 a 2 rány na top4, takže dobrá výchozí pozice pro zítřejší kolo,“ zhodnotila Sára Kousková svůj druhý den turnaje.

Třetí kolo Kouskové už opět připomínalo více to skvělé první než slabší druhé. Opět dokázala sedmkrát skórovat, přidala ovšem i tři bogey, takže svůj konečný turnajový účet uzavřela na skóre –10, dělené 10. pozici a se šekem na 9.516 dolarů za individuální soutěž. Za týmovou soutěž inkasovala česká hráčka dalších 5.017 dolarů, když její tým španělské kapitánky Marty Martin obsadil dělenou 8. příčku, osm ran za vítězným týmem Tamburlini.

„Vlastně jsme dopadli skvěle a mám radost. Tenhle turnaj jsme si prošli malou emoční houpačkou, kdy po skvělém kole přišlo slabší a dnes zase o fous lepší, tak jsem ráda, že to takhle dopadlo a je z toho skvělý výsledek. Protože to byl opravdu hodně dobře obsazený turnaj, byla tu spousta hráček z LPGA, asijská špička, resp. čínská špička LPGA, tak to bylo super a těším se na další turnaj. Cítím, že si potřebuju trochu zatrénovat, hlavně puttování, aby mi zkonzistentnilo. To bude plán na začátek týdne v Tchaj-Wanu,“ připomněla na závěr Sára Kousková svůj další program na LET při hodnocení vydařeného turnaje v Číně.

Výsledky turnaje Aramco Team Series – Shenzhen – TEAM najdete zde.

Výsledky individuální soutěže Aramco Team Series Presented by PIF – Shenzhen série LET najdete zde.

Autor: Tomáš Přikryl (www.cgf.cz)