Životní výsledek Sáry Kouskové mezi elitou na Sella Open

Česká profesionálka Sára Kousková ve svých 25 letech opět posunula hranici svých úspěchů v kariéře. Mezi elitou LET, která se sjela o tomto víkendu na „event of the year“ La Sella Open, dělila po 2. kole čelo žebříčku a turnaj zakončila fantastickým 3. místem, což je její nejlepší výsledek kariéry.

Sára Kouskové se ke svému životnímu výsledku musela probojovat v konkurenci absolutní špičky okruhu Ladies European Tour, kterou na nejoblíbenější turnaj sezony mezi hráčkami přilákala i mimořádně štědrá částka 1 milion eur na prize money.

V prvním kole se přitom z českých hráček nejlépe dařilo Tereze Melecké, která končila kolo -3 jako dělená 9. a Sára Kousková, jen o ránu horší, dělila 17. příčku.

Druhý den už 25letá Kousková předvedla fantastické kolo za -5 s šesti birdie a jedním bogey ve skóre kartě a takový výsledek ji katapultoval na čelo leaderboardu, o které se dělila s Australankou Kirsten Rudgeley a Italkou Virginia Elenou Carta. Kousková před finálovým víkendem byla pochopitelně s prvními dvěma koly velmi spokojená: „Myslím, že to byly dva velmi solidní dny se spoustou stabilního golfu. Už včera to vypadalo hodně dobře a dnes byla „o fous“ lepší i krátká hra, která mi na každém pětiparu přinesla skórování. Výborně jsme se rozhodovali při ranách do greenu a i puttování fungovalo. Takže jsem šťastná, že i drobná doladění a změny z předchozích dvou týdnů se tady takhle hezky projevila. Do dalších kol chci jít uvolněně a být trpělivá, protože hřiště je poměrně komplikované. Na každé jamce se dá skórovat, ale i hodně ztratit.“

Turnaj se potýkal s přerušováním hry kvůli hrozícím bouřkám a nebylo tomu jinak ani ve třetím kole. V době pozastavení hry Sára Kousková ještě zářila s devíti ranami pod par na čele leaderboardu a na svém kontě měla eagle z pětiparové jamky č. 2. Pak její hře ale trochu spadl řetěz. „Po obnovení hry mě trochu doběhla nervozita a malinko ztuhly ruce. Byl to zlomový moment, kdy jsem zpomalila a začala dělat chyby z týčka. Pak už to byla jen spousta záchran a jsem šťastná, jak zafungovala krátká hra a puttování. Ale pak to byl i skvělý comeback a výsledek pod par, čehož si cením,“ popsala svoje sobotní kolo Kousková.

Nedělní finále bylo ze strany Sáry Kouskové už parádní uvolněnou jízdou, kdy do čisté skóre karty zapsala šest birdie. Na posledních jamkách ji marně stíhaly z dělené čtvrté pozice domácí hráčka Ana Pelaez Trivino a Švédka Sofie Bringner, Kousková naopak až do konce živila teoretickou šanci na vítězství za předpokladu chyb vedoucí Němky a pozdější vítězky Helen Briem a celkově druhé Francouzky Pauline Roussin-Bouchard. K tomu ale nedošlo, a tak Sára Kousková mohla začít přijímat od přátel a fanoušků gratulace k životnímu výsledku v podobě třetího místa na Ladies European Tour. Před českou profesionálkou je tedy další cíl v podobě druhého místa nebo dokonce triumfu na turnaji LET.

Sára Kousková po vyhlášení turnaje zhodnotila svůj dosavadní největší úspěch: „Mám velkou radost, odvedli jsme celý týden skvělou práci. Jsem ráda, jak se projevila příprava z posledních týdnů, kdy jsme potřebovali vyčistit nějaké chyby a teď se to projevilo úplně fantasticky. Musím za to poděkovat celému týmu.“

Třetí místo na La Sella Open vyneslo Kouskové 60.000 euro, což je dokonce o 15.000 euro vyšší částka, než jakou dostane vítězka běžného turnaje LET v letošní sezoně. Stejně tak vysoké bodové hodnocení za umístění na La Sella Open vyneslo Sáru Kouskovou na žebříčku Order of Merit do TOP20 na 17. příčku. „Je to skvělé. Mám radost i z toho, že když jsme si potřebovali reflektovat celé to období, kdy olympiáda byla samozřejmě největší cíl, ale bylo potřeba se upnout i k něčemu novému, a za nový cíl jsme si dali posunout se co nejvýš v Order of Merit, že se nám to daří. A dnešní umístění k tomu výrazně pomohlo,“ uzavírá spokojeně Sára Kousková.

Český golf měl ve Španělsku neobvykle široké zastoupení šesti hráček, ale Jana Melichová, po 1. kole odstoupivší Kristýna NapoleaováTereza MeleckáTiphani Knight ani Šideri Váňová neprošly cutem.

Výsledky La Sella Open série Ladies European Tour najdete zde.

Autor: Tomáš Přikryl (www.cgf.cz)