Famózní český finiš na LET Dormy Open Helsingborg

Na Ladies European Tour Ve švédském Helsingborgu dvě české profesionálky Klára Davidson Spilková a Tereza Melecká prošly cutem a k tomu přidaly finálové excelentní výkony. Davidson Spilková zahrála druhý nejlepší a Melecká pátý nejlepší výsledek nedělního finále a nakonec společně dělily 21. příčku.

V pátek 31. května rozehrané 1. kolo Dormy Open Helsingborg poznamenalo v odpoledních hodinách bouřkové počasí. Hráčky, které vyrazily na hřiště v Allerum Golf Club v ranní vlně, svá kola ještě stihly dokončit. Byly mezi nimi i Jana MelichováSára Kousková a Klára Davidson Spilková. Všechny odpolední flighty sice hru zahájily, ale hra pro ně byla přerušena ve 14:49 místního času kvůli hrozbě blesků.

Kristýna Napoleaová a Tereza Melecká měly za sebou jen pět jamek a obě hráčky dohrály svá kola teprve po tříapůlhodinovém čekání na návrat na hřiště. Tento moment komentovala později Melecká: „Páteční dlouhé čekání kvůli bouřce bylo hodně náročné. Po dvou a půl hodině nám řekli, že se můžeme jít rozehrát a když jsme byly nachystané, opět nás odvolali. Neskutečně jsem tím zatuhla. Nakonec jsme ten den došly, ale spaly jsme kvůli tomu na další den jen šest hodin a v sobotu jsem cítila dost unavená.“

V pátek se jako jediná z Češek dostala o 1 ránu pod par Tereza Melecká a před sobotou figurovala na 33. příčce. V paru a na dělené 49. pozici byly po pátku shodně Jana Melichová s Kristýnou Napoleaovou. O ránu horší a na děleném 74. místě končily úvodní kolo Davidson Spilková a Sára Kousková.

V sobotu byla hranice cutu +1 a do ní se vešly jen dvě české profesionálky. První z nich Tereza Melecká šla ten den hřiště Allerum dvě rány nad par, což stačilo na dělenou 43. pozici a postup do nedělního finále. Těsně do limitu cutu se dostala i Klára Davidson Spilková, která po sobotním paru a s celkovým skóre +1 uzavírala finálové startovní pole.

Cut tentokrát unikl Sáře Kouskové o jedinou ránu, Kristýně Napoleaové chyběly k projití do finále 3 rány a Janě Melichové o jednu ránu více.

Do nedělního finále si pak Davidson Spilková i Melecká přinesly fantastickou formu. Přestože se golf nehraje na kdyby, nabízí se představa, jak vysoko by obě skončily, kdyby v tomto stylu odehrály i předešlá dvě kola. Davidson Spilkové se podařilo v neděli sedmkrát skórovat, což bylo víc než za předchozí dvě kola dohromady. Při jediném bogey to znamenalo -5 a dělený druhý nejlepší výsledek 3. kola. V celkovém součtu pak Klára Davidson Spilková zapsala -4 (73, 72, 67) a na poslední chvíli jí unikla TOP dvacítka, když končila dělená jedenadvacátá.

V podobném scénáři se odehrávalo i nedělní finále Terezy Melecké. Ta v tomto kole nasázela pět birdie a jediné bogey a její skóre -4 byl pro změnu dělený pátý nejlepší výsledek dne v českém podání. Meleckou vyneslo celkové skóre -4 (71, 73, 68) po bok Davidson Spilkové na dělenou jedenadvacátou příčku a obě české profesionálky si z Helsingborgu odvážejí šek na 4.302 euro a posílené sebevědomí.

„Dnes to bylo fajn,“ komentovala po dohraném finále svoji hru Melecká, „stejně jako v pátek jsem i dnes hrála železy do greenu a spadla tam i nějaká birdie. Fairwaye byly po dešti měkké a neskákaly tolik jako jindy. Zvláštní byly greeny, moc nedržely dráhu a byly hodně členité s nevyzpytatelným tvarováním. Bylo to na nich hodně o štěstí. Dnešních -4 je super a jsem ráda, že je z toho jedenadvacáté místo.“ Česká hráčka ještě prozradila, že má před sebou čtyři turnaje v řadě, nyní ji ale čeká týden volna na trénink, při kterém se pokusí vyladit formu na domácí turnaj v Berouně.

Klára Davidson Spilková zhodnotila svá poslední kola ve Francii a Švédsku také spokojeně: „Vracím se pomalu do formy loňského roku a v posledních kolech mám zase víc svobody a volnosti. Teď ještě najít cestu, aby to tak bylo hned od začátku. Zároveň ale na sebe nechci zbytečně vyvíjet tlak. Chce to trpělivost a věřím, že to co nevidět přijde. Potřebuji teď víc hrát, vystavovat se herním situacím, učit se je zvládat a pomalu sbírat další a další zkušenosti.“ I Davidson Spilkovou nyní čeká týden volna a stejně jako všechny české hráčky vyhlíží berounský Tipsport Czech Ladies Open.

Do rozehrávky o triumf v Dormy Open Helsingborg šly Francouzka Perrine Delacour a amatérka Helen Briem z Německa, když po 3. kole dělily špičku leaderboardu při skóre -11. Na pětiparové jedničce hned v úvodu rozehrávky pro sebe rozhodla po zahraném birdie Perrine Delacour a odváži si šek pro vítězku na 45.000 euro.

Výsledky turnaje LET Dormy Open Helsingborg sledujte zde.

Jako druhý z turnajů, jež hostí švédský Helsingborg, následuje v programu LET od 6. června Volvo Car Scandinavian Mixed.

Autor: Tomáš Přikryl (www.cgf.cz)