Hvězdný výsledek Davidson Spilkové na LET ve Francii

České hráčky okupovaly od čtvrtka až do soboty nejvyšší příčky na Jabra Ladies Open (LET) odehrávajícím se na hřišti Evian Resort Golf Clubu. Dva dny držela Jana Melichová dělenou 3. příčku, v sobotu ji v TOP5 vystřídala Klára Davidson Spilková, když po skvělém výkonu skončila dělená pátá.

V Evian Resort Golf Clubu se v červenci odehraje jeden z evropských majorů a mnohé z hráček pojaly turnaj jako generálku na tento highlight sezony LET. Pro české barvy se tu od začátku blýskalo na dobrý výsledek. Po 1. kole se svými pěti birdie, skore -4 a děleným 3. místem přihlásila o pozornost Jana MelichováKlára Davidson Spilková a Sára Kousková končily ve čtvrtek shodně na děleném 45. místě se skore +2. Kristýna Napoleaová odehrála na Jabra Ladies open jen první kolo se skore +6, další fáze turnaje nedokončila.

Ve 2. kole nadělalo hráčkám i organizátorům potíže bouřkové počasí. Po hodinovém přerušení hry krátce před 15 hodinou ukončili organizátoři v 18:08 hru definitivně a kolo se dohrávalo v sobotu ráno. Nicméně díky svým ranním startům stihly 2. kolo odehrát dvě Češky. Jana Melichová sice neudržela své skore pod parem hřiště, ale pátečních +1 stačilo na udržení skvělé výchozí pozice na děleném 3. místě před sobotním finále. I Klára Davidson Spilková odehrála celé 2. kolo před pátečním přerušením. Hřiště Evian si rozehrála dvěma birdie a celou osmnáctku došla 1 ránu pod par, čímž si vylepšila své postavení v žebříčku na 17. pozici.

Třetí českou vlaječku nad čárou cutu zajistila Sára Kousková, která zopakovala výsledek z 1. kola 2 rány nad par a vstupovala tak do sobotního finále na 41. příčce.

Sobotní finále otevřela z českých hráček jako první Klára Davidson Spilková a její úvodní devítka byla z říše snů. Že tu zúročuje svoji zkušenost s Evian osmnáctkou, potvrdila později česká profesionálka bezprostředně po turnaji: „Hřiště už jsem několikrát hrála, docela dobře ho znám a jsem za to ráda. Je hodně technické a chce to umisťovat na dobré pozice, aby měl člověk šanci zahrát birdie nebo par.  První devítku jsem dala dvě bogey, ale potom hned dvě birdie a najednou jsem získala ve hře lehkost a flow. Na deváté jamce se mi urodil eagle poté, co jsem z roughu zahrála 100 m péčkem a spadlo to jamky. To se moc často nestává, takže jsem za to moc vděčná. Výsledek je pro mě určitě vzpruha před majorem, který se tu bude hrát. Teď mám před sebou turnaj ve Švédsku, hrát budu Dormy Open Helsingborg, během Volvo Car Scandinavian Mixed si dám pauzu, pak hraju v Itálii a už tu bude Beroun (Tipsport Czech Ladies Open). Teď odlétám domů a těším se, že si odpočinu,“ uzavřela pátá hráčka Jabra Ladies Open Klára Davidson Spilková.

Jana Melichová v sobotu na fantastický čtvrteční začátek bohužel nenavázala. Zahranými pěti bogey a dvěma double bogey se ve 3. kole ocitla se skore +6 o 20 míst níže na výsledné 23. příčce, za kterou inkasovala 3.970 euro. „Stres a nervozita mi zkazila prvních pár jamek, pak jsem ztratila dva míče a veškerá sebedůvěra byla pryč. Do tempa jsem se vrátila úplně posledním puttem. Při dnešním rozehrávání jsem nezkazila ránu, všechno bylo perfektní, bohužel jen před hrou,“ postěžovala si na závěr Jana Melichová.

Pro třetí českou finalistku ve startovním poli Sáru Kouskovou bylo sobotní kolo o jednu ránu úspěšnější a svoje výsledky ze čtvrtka a pátku vylepšila ještě o 1 ránu a po vyrovnaných kolech 73, 73, 72 (+5) skončila 32. se šekem na 2.687 euro.

Výsledky Jabra Ladies Open série Ladies European Tour 2024 najdete zde.

Autor: Tomáš Přikryl (www.cgf.cz)